Agile coaching
Teamcoaching bij agile transities
Introductie
Steeds meer organisaties maken de overstap naar een manier van agile werken. Er wordt een agile strategie ontwikkeld. Er worden teams samengesteld. De teams worden opgeleid in Scrum of Kanban. Kortom: de transformatie is in gang gezet. En toch blijkt het vaak een behoorlijke uitdaging om de kansen die agile werken biedt, volledig te benutten. Je ziet bijvoorbeeld dat teams:
- regelmatig hun sprintdoelen missen
- onvoldoende innoveren
- te veel in subgroepjes werken
Om agile te laten slagen, is naast kennis vooral de juiste mindset van belang. Want het is niet alleen agile doen maar vooral agile zijn. Dit geldt zowel voor de teams als het management.
Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Mijn naam is Guido Haullussy. Ik ben gediplomeerd agile coach en ik heb ervaring met de methodes Scrum en Kanban. Werkt jouw bedrijf al een tijdje agile, maar loopt dit nog niet soepel? Dan sta ik voor je klaar.
De voorbereiding
Ik begeleid teams, scrum masters, product owners en managers tijdens de Agile transitie. Waar nodig geef ik trainingen over de toepassing van Agile. Denk aan trainingen voor scrum masters en product owners. Dit is agile doen. Maar in de eerste plaats coach ik de deelnemers bij hun ontwikkeling in gedrag, aannames en overtuigingen: het agile zijn.
Diagnose
Voorafgaand aan het coachingtraject stel ik een diagnose. Daarvoor voer ik afzonderlijke gesprekken met de teamleden, de scrum masters, de product owners en de managers.
Zo krijg ik een beeld van de situatie binnen/rondom de teams. Vervolgens bekijk ik wat de teams nodig hebben:
- van zichzelf qua samenstelling, instelling en vaardigheden
- van het management qua kaders en aansturing
- binnen de organisatie qua samenwerking en communicatie
Daarna maak ik een globale coachingaanpak die aansluit bij de wensen en behoeftes van de organisatie én van de teams. Die aanpak vormt een richtlijn waarmee ik tijdens het coachingtraject bepaal wat er op een bepaald moment nodig is.
Zelfscan
Elk team start het coachingtraject met een zelfscan. Onder leiding van de scrum master vult het team een zelforganisatiecanvas in. Het is belangrijk dat óók de manager en de product owner beschikbaar zijn voor input. Ik begeleid dit proces.
Het zelforganisatiecanvas beschrijft onder meer:
- wat het hogere doel is van het team
- wat voor team ze willen zijn
- welke kwaliteiten en valkuilen er binnen het team bestaan
- welke individuele behoeften en belangen er leven
Doel van deze startsessie is dat er overeenstemming en commitment ontstaan over de doelen die de teams en het management willen bereiken én over de manier waarop.
Het zelforganisatiecanvas is daarom een belangrijke basis voor agile coaching.
Het coachingtraject
Spiegel
Tijdens het coachingtraject faciliteer ik het leerproces van alle deelnemers. Ik leg niets op, maar houd ze een spiegel voor. Welk effect heeft hun gedrag op het functioneren van het team? En wat kunnen ze anders doen om het team beter te laten presteren?
Als coach stimuleer ik gedragsverandering en verandering van aannames en overtuigingen. Dat doe ik op een veilige én uitdagende manier.
Afhankelijk van de manier waarop de deelnemers zich ontwikkelen, kies ik voor relevante groepsopdrachten, teamactiviteiten en individuele oefeningen. Denk aan werkvormen als brainstormsessies en het voeren van een dialoog. Zo komen ze geleidelijk uit hun comfortzone en leren ze out of the box denken en hun grenzen opzoeken.
Managers en scrum masters leren om een meer faciliterende rol aan te nemen in plaats van een sturende of controlerende rol. Dit vraagt een andere houding van ze richting de teams. Ze leren onder meer:
- af en toe een stapje terug te doen en het team zelf te laten beslissen
- duidelijke kaders te ontwikkelen, waarbinnen de teams kunnen opereren
- het team te stimuleren tot experimenteren
- goed te luisteren en vragen te stellen
Teams ontwikkelen zich meer naar zelforganisatie. Zij leren bijvoorbeeld:
- open te communiceren
- de verschillen in het team productief te maken
- ruimte te vragen om zelf te kunnen beslissen
- verantwoordelijkheid te nemen voor eigen beslissingen
- elkaar op verantwoordelijkheden aan te spreken
Product owners groeien in hun rol als belangenvertegenwoordiger van de business in het scrum team. Zij leren onder andere:
- open te communiceren
- goed te luisteren en vragen te stellen
- om te gaan met diverse belangen, prioriteiten en weerstand
- effectiever nee te zeggen
Empathie als grootste kracht
Als agile coach werk ik vanuit empathie met ‘mijn’ deelnemers. Ik zie empathie als de grootste kracht die je als mens hebt.
Als iedereen écht naar elkaar luistert – dus met empathie – ontstaan begrip en verbinding. Daardoor worden teams ondanks al hun verschillen effectief en efficiënt. Zeker bij verandertrajecten als agile transities.
Het is mijn missie om jou en je team zélf de kracht van empathie te laten ervaren door het in praktijk voor te doen.
Resultaten
Gun jij jouw organisatie een agile coachingtraject van Micodia?
Dan kun je erop rekenen dat:
- sprintdoelstellingen worden behaald
- de kwaliteit van de opgeleverde producten met sprongen vooruitgaat
- de teamleden meer plezier en voldoening uit hun werk halen
- het innovatief vermogen binnen de teams toeneemt
- er meer verbinding binnen de teams en over de teams heen ontstaat
Conflicthantering
Ik heb uitgebreide kennis van conflicthantering, want ik ben ook mediator bij arbeids- en organisatieconflicten. Bij teams en organisaties in ontwikkeling komt die kennis goed van pas, want ontwikkeling gaat altijd gepaard met weerstand en conflicten. Als je daar constructief mee omgaat, ontstaat er groei. Daar geloof ik heilig in.
Daarom maak ik koude conflicten warm. Oftewel: ik leg onderhuidse spanningen bloot en zorg ervoor dat wat niet gezegd wordt, op tafel komt. Zo breek ik conflicten open, waardoor teams kunnen groeien en bloeien.
Meer weten?
Ben je geïnteresseerd in een agile coachingtraject voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met me op.
Bel me op 06-14 44 92 37 of stuur een mail naar info@micodia.nl. Ik vertel je graag meer.