Over Guido

Mijn naam is Guido Haullussy. (Dat spreek je uit als ‘Qwiedo’.) Ik ben het gezicht achter Micodia.

Mijn missie? Jou als IT-, financieel of technisch professional helpen om je empathisch vermogen verder te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Daardoor ga je beter communiceren, beter samenwerken en voorkom je problemen op de werkvloer.

Het resultaat? Je bereikt eerder je doelen en gaat elke dag met een goed gevoel naar huis omdat je meer plezier aan je werk beleeft.
Op die manier maak ik de wereld een stukje mooier.

Harmonie
Als kind was ik heel erg gericht op harmonie. Daardoor zweeg ik vaak als iemand iets vervelends deed. Ik wilde niet lastig gevonden worden en bleef zo buiten schot.

Dat ging door tot ik allang volwassen was, maar het begon steeds meer te knellen. Vooral in mijn werk. Ik ben afgestudeerd als werktuigbouwkundige aan de TU Delft en heb meer dan 25 jaar als softwareontwikkelaar en Business Intelligence-specialist gewerkt voor verschillende grote bedrijven.

Bij heftige emoties in mijn team bleef ik stil en nukkige collega’s ontliep ik. Totdat mijn emmer overliep en ik ineens fel van me afbeet. Daardoor ontstond er alleen maar meer weerstand.

Ratio versus emoties
In de loop der jaren heb ik geleerd dat problemen bijna altijd ontstaan als er emoties bij komen kijken. Dit soort problemen los je niet op met ratio. Maar tóch is dat wat er meestal gebeurt. Sterker nog: emoties worden vaak volledig genegeerd.

Het gevolg? Het probleem wordt alleen maar groter. Het is net zoiets als een vuurtje willen blussen door er benzine op te gooien. Dat werkt niet.

Geweldloze communicatie
Wat wel werkt? Geweldloze communicatie. In 2015 kwam ik voor het eerst in aanraking met deze methodiek, waarbij empathie centraal staat.

De Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg – de grondlegger van geweldloze communicatie – gaat ervan uit dat onder elke emotie een behoefte ligt. Als je bij onenigheid aandacht geeft aan de gevoelens en behoeften van je gesprekspartner én die van jezelf, ontstaat er vanzelf verbinding.
Daardoor komen wederzijds begrip én de oplossing een stuk dichterbij.

Krachtig communiceren met empathie
Een probleem wordt pas écht een probleem als de communicatie een probleem is. Voor mij was dit een eyeopener. Daar wilde ik meer van weten.

Ik verdiepte me in geweldloze communicatie en volgde verschillende opleidingen. Inmiddels heb ik geleerd om me helder, krachtig en authentiek te uiten, maar altijd met empathie. Ik luister nu met begrip als iemand vanuit boosheid of irritatie reageert.

Natuurlijk schuurt het nog weleens in de communicatie met anderen, maar dat zie ik tegenwoordig als een manier om elkaar te leren kennen en beter samen te werken.
Empathie ervaar ik nu als mijn grootste kracht.

Eigen trainingsbureau
Ik kreeg de kans van mijn toenmalige werkgever om workshops over geweldloze communicatie te geven aan collega’s. Toen ontdekte ik dat ik het heel leuk vind om voor een groep te staan en anderen iets te leren. Ik leer ook veel van de mensen in mijn groep.

Het trainen van mensen beviel zelfs zó goed dat ik besloot om mijn eigen trainingsbureau te starten. Ik ontwikkelde mijn eigen trainingen – gebaseerd op geweldloze communicatie – over thema’s die spelen op de werkvloer. Denk aan aanspreken op gedrag en feedback geven.

De naam van mijn bureau is Micodia. Een afleiding van het Latijnse woord misericordia, dat compassie betekent. Voor mij is compassie empathie gecombineerd met verstandig handelen.

Mediation en agile coaching
Gaandeweg besefte ik dat er situaties zijn waarin trainingen niet zullen helpen. Zeker als een meningsverschil inmiddels is uitgemond in een conflict en mensen niet meer met elkaar communiceren. Om toch bij te dragen aan een oplossing heb ik een opleiding gevolgd tot mediator bij arbeids- en organisatieconflicten.
Daarnaast kan begeleiding van een team in de dagelijkse praktijk veel effectiever zijn dan een communicatietraining. Als agile coach met een focus op verbinding begeleid ik organisaties in de overgang naar agile werken.

Meer weten?
Wil je meer weten over geweldloze communicatie en de kracht van empathie of wil je een training volgen bij Micodia? Ik vertel je graag meer.
Bel me op 06-14 44 92 37 of stuur een mail naar info@micodia.nl. Ik kijk ernaar uit om vrijblijvend kennis met je te maken.

Guido Haullussy

Trainer・Mediator・Agile coach

Typisch Guido

 • Woont met veel plezier in Heiloo, zodat hij lekker vaak naar het strand kan
 • Geniet van zijn vogel- en egelvriendelijke tuin op het zuiden
 • Is gek op zijn hond Floortje
 • Houdt erg van fotografie (portret en documentaire), wat hij ooit op professionele basis heeft gedaan
 • Kickbokst graag en is ook geïnteresseerd in boeddhistische filosofie
 • Heeft een baristacursus gevolgd
 • Maakt sindsdien elke ochtend cappuccino met latte art voor zijn vrouw Agnes

Kennis en ervaring

 • Certificaat Trainen volgens het didactisch model van De Galan
  Logo Gediplomeerd Karin de Galan Trainer
 • Diploma Vakopleiding voor communicatietrainers (Post-HBO)  Logo Post-HBO
 • Certificaat Professioneel Mediator bij arbeids- en organisatieconflicten
 • Lid van de Nederlandse Mediatorsvereniging  
 • IIABC-gecertificeerd Agile Coach