Empathie op de werkvloer

Jouw grootste kracht

Veel mensen plaatsen hun verstand boven hun gevoel. Vooral op de werkvloer. Maar is dat wel slim? Wat zou er gebeuren als je je kwetsbaar opstelt? Als je laat zien waar je vanuit je diepste wezen behoefte aan hebt?

De kans is groot dat je dan je grootste successen behaalt – persoonlijk én met je team. Dat klinkt best onlogisch. Want om in jouw vak te excelleren, heb je geleerd dat je je doelen vooral bereikt door ‘professionele skills’, zoals overtuigen, onderhandelen en assertief zijn.

Toch kennen deze vaardigheden hun grenzen: je collega blijkt niet gevoelig voor jouw rationele uitleg. Onderhandelingen lopen stuk op tegengestelde belangen, niet op argumenten. En jouw assertieve gedrag roept juist irritatie op. Het gevolg? Ruzie op de werkvloer. Wat nu?

Wederzijds begrip

De oplossing ligt in het vergroten van je empathisch vermogen. Door de emoties en behoeften van de ander én van jezelf te herkennen, benoemen en erkennen, ontstaat wederzijds begrip. Op dat moment maak je écht verbinding met de ander en krijg je steeds meer vertrouwen in elkaar. Zo kun je samen zoeken naar een oplossing die voor beide partijen goed voelt.

Win-winsituatie

Met empathie los je onenigheid op voordat het een echt conflict wordt. Bovendien word je effectiever als je je empathisch vermogen ontwikkelt en actief inzet tijdens je werk. Ook toon je meer persoonlijk leiderschap, want je neemt verantwoordelijkheid voor jouw deel in het ‘gedoe’. Je handelt vanuit jouw eigenheid en kwetsbaarheid. Dat komt heel krachtig over. Bovendien krijg je daardoor meer grip op de situatie. Zo ontstaat ruimte voor een win-winsituatie. Dat is goed voor jou, je collega, je team en uiteindelijk voor het hele bedrijf.

Download het gratis e-book
Sterk op je werk met empathie

Wat kan Micodia voor jou doen?

Micodia helpt jou bij het vergroten van je empathisch vermogen met:

Trainingen

Tijdens de trainingen leer je specifieke vaardigheden, waarmee je gedoe op de werkvloer ombuigt tot een kans en voorkomt dat er een conflict ontstaat. Denk aan empathisch luisteren en feedback geven zonder oordelen.

Mediation

Is de onenigheid zo uit de hand gelopen dat de communicatie en samenwerking ernstig zijn verstoord of zelfs verbroken? Dan spreken we van een conflict. In dat geval kan mediation helpen om het vertrouwen tussen de partijen te herstellen en het conflict op te lossen.

Agile coaching

Tijdens een agile coachingtraject begeleidt Micodia organisaties bij een succesvolle transitie naar agile werken. De nadruk ligt daarbij op betere communicatie en interactie binnen teams én met het management. Doel is dat dit uiteindelijk leidt tot zelfsturende teams met faciliterende leiders.

Maak van empathisch vermogen óók jouw grootste kracht.
Samen met Micodia!

Trainer・Mediator・Agile coach

Over empathie

Empathie is een van de belangrijkste vermogens van de mens. Het is jouw vermogen om je in te leven in een ander en verbinding te kunnen maken.
Zo leren we van elkaar en worden we onderdeel van een groep.
Empathie is van levensbelang voor het voortbestaan van onze soort.

Empathie is heel krachtig. Maar tegenwoordig geven we de voorkeur aan onze ratio. Veel mensen zien emoties tonen als zwak. Zeker op de werkvloer.
Ik vind het juist heel krachtig als je je kwetsbare kant durft te tonen en op een beheerste manier uitlegt wat je voelt en waardoor je wordt geraakt.

Bovendien blijkt in de praktijk dat we helemaal niet zo rationeel zijn als we denken.
De meeste beslissingen nemen we namelijk op gevoel. Gevoel dat we zo snel mogelijk rationaliseren. Daarom denken we dat we beslissingen met ons verstand nemen. Maar het is dus ons gevoel dat als eerste spreekt.

Reden genoeg om je empathisch vermogen verder te ontwikkelen.
Heb je daar hulp bij nodig? Ik sta voor je klaar.

iStock-1457317859-2.png
Download het gratis e-book

Sterk op je werk met empathie

In dit e-book vind je 3 tips hoe je je empathisch vermogen inzet om gedoe op je werk op te lossen én te voorkomen.

Vul het formulier in en je ontvangt een link naar jouw gratis e-book.

Over de nieuwsbrief Op het e-book volgen enkele e-mails vol aanvullende tips. Je toestemming is nodig om jou e-mails te mogen sturen. Die toestemming kun je op elk moment weer intrekken.