Maak van empathie
je grootste kracht

Wees mild voor jezelf

4 tips om de moed erin te houden

Jezelf een nieuwe manier van reageren en communiceren aanleren gaat niet zonder slag of stoot. Dat heb je waarschijnlijk wel vaker gemerkt.

Je hebt net die leuke cursus gedaan – bijvoorbeeld over feedback geven of grenzen stellen. Vol goede moed wil je het geleerde in praktijk brengen. Maar dan krijg je een stevig meningsverschil met die ene collega die altijd op jouw irritatieknop drukt. Daar gaan je goede voornemens …

Hoe ga je nu goed met dit soort situaties om? Hoe blijf je gemotiveerd om ander gedrag te vertonen? Het begint allemaal met mild zijn voor jezelf.

Zelfverwijt

Voor mij is dit heel herkenbaar. Ook al geef ik zelf al jaren trainingen in gespreksvaardigheden, ik ben nog steeds niet verlicht. Ik trap nog geregeld in een oude valkuil, waardoor ik mezelf ineens terugvind in een vervelende welles-nietesdiscussie.

Vroeger kon ik daar behoorlijk mee zitten. Ik verweet mezelf dan van alles. “Ik kan het niet. Ik ben een schijterd, een slapjanus. Ik leer het nooit. Ik ben nergens goed voor”, beet ik mezelf toe. Met die gedachten haalde ik mezelf flink onderuit.

Onvervulde behoeften en gevoelens

Misschien lijkt het op het eerste gezicht niet zo, tóch zit er schoonheid in zelfverwijt. Het vertelt je dat wat je wilt bereiken, erg belangrijk voor je is. Je wilt het bijvoorbeeld graag goed doen en van betekenis zijn. Je wilt als mens groeien en bekwaam zijn.

iStock-1268669581

Het draait allemaal om onvervulde behoeften. En die veroorzaken onprettige gevoelens, zoals teleurstelling, frustratie of verdriet – meer daarover lees je in mijn gratis e-book. Vaak komen deze gevoelens voort uit machteloosheid over de situatie.

Zelfverwijt is een oordeel over jezelf dat ontstaat als je geen woorden kunt geven aan je onvervulde behoeften en je gevoelens. Een oordeel is bovendien mentaal: het is een gedachte die het contact met je gevoel blokkeert.

Zelfverwijt geeft een soort pijn die je een volgende keer wilt voorkomen. Deze pijn weerhoudt je ervan om het opnieuw te proberen. Het is killing voor je motivatie en je enthousiasme om te groeien.

Mildheid is empathie voor jezelf

De remedie tegen zelfverwijt is mildheid. Waarom zou je jezelf extra kwellen met zelfverwijt? Je voelt je al onprettig omdat wat je graag wilt, niet lukt. Stel dat je zoiets ziet gebeuren bij iemand om wie je geeft, dan zou je die persoon juist troosten. Dus waarom zou je jezelf niet troosten? Jij bent toch ook een fijn mens die het waard is om voor te zorgen?

Mild zijn betekent empathie voor jezelf hebben. Met zelfempathie kies je ervoor om het contact met jezelf te herstellen. Dit doe je door waar te nemen wat er in je omgaat. Zodra je accepteert dat bij een tegenvaller nu eenmaal gevoelens horen en je je weer bewust wordt van je goede intenties, komt je motivatie terug: je bent weer bereid om te leren.

Nog een pluspunt van zelfempathie: als jij je eigen behoeften en gevoelens kent, dan sta jij volledig in jouw kracht.

4 Tips om mild voor jezelf te zijn

Maar hoe doe je dat nu, mild zijn voor jezelf? Daarvoor geef ik je 4 tips:

  1. Merk je eigen oordeel op: wat vind je van jezelf?
  2. Benoem je gevoelens: wat voel je in je lijf bij dit oordeel?
  3. Herken je behoeften: wat drukt je oordeel uit?
  4. Geef erkenning aan je gevoelens en je behoeften

 

Laten we dit eens toepassen op een herkenbare situatie. Stel je voor dat je een lastige klus op je werk niet op tijd af krijgt.

  1. Wat ik van mijzelf vind: “Ik ben een amateur, want ik krijg mijn werk niet op tijd af.”
  2. Hoe ik deze gevoelens benoem: “Mijn maag voelt weeïg en mijn schouders zwaar. Dit betekent voor mij dat ik me zwak, teleurgesteld en machteloos voel.”
  3. Mijn onvervulde behoeften maken duidelijk wat ik zo graag wil: “Ik wil bekwaam zijn en gewaardeerd worden.”
  4. Erkenning geven: “Het is zoals het is. En wat heb ik toch een mooi streven.”

 

Stel deze vragen aan jezelf, de eerstvolgende keer dat je in een soortgelijke situatie belandt. Sta bewust stil bij je oordeel en buig het om naar iets positiefs. Zo blijf je gemotiveerd. En onthoud: hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt.
Neem de tijd en wees aardig voor jezelf. Veel succes!

Download het gratis e-book

Wil je vaardiger worden in de taal van behoeften en gevoelens? Doe dan je voordeel met de tips uit het gratis e-book ‘Sterk op je werk met empathie‘. Daarin lees je hoe je je empathisch vermogen inzet om gedoe op je werk op te lossen én te voorkomen.

Download hier jouw gratis e-book ‘Sterk op je werk met empathie’.

Gratis 12-minutengesprek
Maak jij jezelf vaak verwijten en wil je daar van af? Wil je weten hoe jij meer empathisch kunt zijn?

Boek dan een gratis online 12-minutengesprek. Ik beantwoord al je vragen en denk graag met je mee.

Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Je zit nergens aan vast, maar het levert je wel veel op: nieuwe inzichten én de moed om tóch het gesprek aan te gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *