Maak van empathie
je grootste kracht

Tel tot 10 als je iets lelijks dreigt te zeggen

Voorkom harde woorden

Ken je dat beklemmende gevoel als je in een discussie maar niet verder komt met elkaar? Je doet ontzettend je best om de ander te overtuigen maar je dringt gewoon niet tot de ander door.

Als je gesprekspartner je bovendien steeds onderbreekt -en je misschien zelfs kwetst- kan dat voor jou de bekende druppel zijn. En dan ineens flap je er iets uit waarvan jij weet dat je daar later spijt van gaat krijgen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Wat helpt dan wel in zo’n geval? Eén manier is het ons wel bekende tot-10-tellen als je voelt dat je iets lelijks dreigt te zeggen.

In deze blog vertel ik je precies hoe dit werkt én ik geef je 3 ijzersterke tips!

Knoop jezelf niet op

Dat we in een discussie soms zo hard van ons afbijten komt voort uit ons gevoel van onmacht over de starheid van de situatie. Dit gevoel van onmacht en de kritiek die je krijgt kunnen dan een enorme frustratie en boosheid in je oproepen.

Die negatieve gevoelens zoeken vervolgens een uitweg in de neiging om iets lelijks te gaan zeggen. Die neiging is hét signaal dat je aan je taks zit.
Je voelt de onbedwingbare drang om je te zeggen wat je van de ander vindt en voordat je het doorhebt heb je al even flink van je afgebeten.

businessman-self-control-idea-510357193_3757x4458

De harde woorden waarmee je dat doet geven je het gevoel dat je weer macht over de situatie hebt. Met een lik-op-stuk-reactie weet je dat je de ander op een zere plek raakt. Zeker als je hoort en ziet dat de ander daar geëmotioneerd op reageert.
‘Zo die zit’ denk je en je voelt je opgelucht. Maar dat is slechts voor even. Op dat moment voelt het misschien wel even lekker maar daarna keert de ander zich nog meer tegen je.

Met je eigen verwijten en beledigingen knoop je jezelf dus in figuurlijke zin op. Als je hoopt dat de ander door jouw krachttermen eindelijk eens naar je gaat luisteren dan heb je het helemaal mis. Iemand die gekwetst is zal namelijk niet gauw toegeven. En de onenigheid die er al was escaleert nu nog verder.

Tel tot 10!

Je negatieve gevoelens moeten er dus uit. Gelukkig kan dat ook door kalm te blijven in plaats van impulsief iets lelijks te roepen. Je kan bijvoorbeeld ook tot 10 tellen.
Als jij je kalmte bewaart voel je de neiging van een negatieve reactie veel beter bij jezelf opkomen. En omdat je het voelt aankomen kun je er dus voor kiezen om je in te houden. Een bijkomend voordeel is dat jouw boosheid en frustratie vanzelf zullen verdwijnen wanneer je rustig blijft.

Als je tot 10 telt (niet hardop natuurlijk😉) krijg je ook nog eens de kans om te kiezen voor een reactie die positief is.
Je kan kiezen om een vraag te stellen. Vraag bijvoorbeeld waarom je die verwijtende opmerking kreeg of hoe de ander jullie gesprek ervaart.
Je kunt er ook voor kiezen de ander te vertellen wat deze hele toestand met jou doet. Zoals dat jij je niet gehoord voelt en dat je de sfeer van deze discussie heel vervelend vindt.

Kies de positieve reactie die jij wilt.

Als je dat kalm kunt zeggen heeft dat veel meer zin dan iemand te krenken. De ander luistert misschien wel naar je als je oprecht en open bent en je zegt dat jij wilt dat het goed is tussen jullie.
Een extra positief effect daarvan is dat je gesprekspartner zich nu niet meer aangevallen voelt!

Als je het lastig vindt om in een discussie je kalmte te bewaren weet dan dat je dit kunt verbeteren. In mijn blog Laat de ander uitspreken geef ik een mooie oefening hoe je dat kunt doen.

3 Tips

Deze tips helpen je om te voorkomen dat je iets lelijks gaat zeggen:

  1. Zorg dat je rustig blijft
  2. Zeg in jezelf ‘Stop!’ als je de neiging voelt opkomen iets naars of kwetsends te zeggen
  3. Kies een positieve reactie. Stel de ander een vraag of uit jezelf

Blogserie

Deze blog is onderdeel van mijn blogreeks Verlies elkaar niet als polarisatie dichterbij komt waarin ik een verdieping geef op de gelijknamige campagne van SIRE.

Wil je ook leren beter om te gaan met meningsverschillen?

Lees dan meer over de training Grote meningsverschillen oplossen. In deze training leer je de juiste stappen die voorkomen dat grote meningsverschillen uit de hand lopen.te

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *