Maak van empathie
je grootste kracht

Zie een discussie niet als een wedstrijd

Met 5 tips voor een andere kijk

Stel je voor. Jij moet samen met je collega een lastige opdracht uitwerken. Jullie gaan er eens goed voor zitten en bespreken hoe jullie dat samen aan gaan pakken. Jij vindt bijvoorbeeld dat eerst het probleem grondig geanalyseerd moet worden. Je collega vindt echter dat jullie beter stap voor stap de symptomen van het probleem kunnen gaan verhelpen.

Ondanks de goede argumenten van jullie beiden komen jullie niet nader tot elkaar en lopen de gemoederen steeds meer op. Het wordt uiteindelijk een discussie met een strijd om het gelijk.
Dat was natuurlijk niet de bedoeling en je voelt je er helemaal niet goed bij.
Wat ging er nu toch mis?

In dit vijfde blog uit mijn blogserie over polarisatie geef ik je 5 tips voor het voeren van een discussie zonder er een wedstrijd van te maken.

Het is geen wedstrijd

Het allerbelangrijkste is om een discussie niet als een wedstrijd te zien die je kunt winnen of verliezen. Een goede discussie is juist de uitgelezen kans om de ander beter te leren kennen en om nieuwe inzichten te krijgen.
Met die instelling blijft de sfeer goed. En dat is precies wat je uiteindelijk wilt.

Twee vechten elkaar de pan uit

Wat er mis gaat is dat we in een discussie heel vaak proberen de ander te overtuigen van de juistheid van onze mening. Dat dit al gauw kan ontaarden in een soort wedstrijd herken je misschien wel.
Je hoort de steekhoudende argumenten van de ander wel maar toegeven doe je niet. Want toegeven voelt als verliezen. En verliezen doen we gewoon niet graag.

Valkuil

Een echte valkuil tijdens het discussiëren is dat je je heel sterk gaat identificeren met je eigen mening. Je mening voelt dan zo sterk dat het lijkt alsof het een essentieel onderdeel is van je persoonlijkheid, van wie jij bent.

Daarom voelt de ontkenning van jouw mening door de ander als een regelrechte afkeuring van jou als persoon. Misschien zelf als een persoonlijke aanval. Helemaal als de ander je ook nog eens verwijten gaat maken of jou gaat beledigen of zelfs kleineren.

Door de oplopende emoties kom je in een tunnelvisie terecht, waarin je alleen nog oog hebt voor jouw zienswijze. Je hoort niet meer wat de ander zegt. En dat is zo jammer want daardoor kun je interessante inzichten mislopen.

Achteraf baal je natuurlijk dat de discussie zo uit de hand is gelopen. Het heeft de onderlinge verstandhouding geen goed gedaan. En vaak zie je achteraf wel in dat de ander ook goede dingen zei.

Hoe je toch kunt winnen

Hoe moet het dan wel? Het is de kunst om in een discussie open te blijven staan voor nieuwe feiten en invalshoeken.
Ook jij hebt niet altijd alle feiten volledig op een rijtje waardoor je mening mank kan gaan. Bovendien zijn argumenten vaak subjectief. En juist dat biedt jou de kans om de zaak vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken!

Het kan zijn dat de ander feiten inbrengt die jij nog niet kent. En diens argumenten zijn vaak opvattingen of overtuigingen waar een waardeoordeel of een behoefte in zit. Ze zeggen dus iets over wat de ander belangrijk vindt.

De ander zegt ook zinvolle dingen

Openstaan voor de ander betekent niet per se dat je diens mening moet overnemen. Als je iets van het gesprek opsteekt en een andere kijk op de kwestie krijgt is dat al een grote winst. Voortschrijdend inzicht heet dat, en dat betekent niet dat je verliest.
Je bent dus niet de winnaar als je het laatste woord hebt. Je bent de winnaar als je kunt erkennen dat de ander ook zinvolle dingen heeft gezegd.

5 Tips

Tips die je helpen een andere kijk op de kwestie te krijgen:

  1. accepteer dat je allebei verschillend bent
  2. laat los dat je als een verliezer kunt eindigen
  3. let op iets wat je nog niet wist, zoals nieuwe feiten of de behoeften van de ander
  4. sluit af met wat je tijdens de discussie te weten bent gekomen
  5. en als laatste: bedank de ander hiervoor!

 

Blogserie

Deze blog is onderdeel van mijn blogreeks Verlies elkaar niet als polarisatie dichterbij komt waarin ik een verdieping geef op de gelijknamige campagne van SIRE.

Wil je ook leren beter om te gaan met meningsverschillen?

Lees dan meer over de training Grote meningsverschillen oplossen. In deze training leer je de juiste stappen die voorkomen dat grote meningsverschillen uit de hand lopen.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *