De kunst van het naar binnen kijken
We zijn allemaal verschillend. Qua karakter, opvoeding, achtergrond en beroep. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met andere zienswijzen, overtuigingen en karakters.
Die kunnen enorm botsen wanneer je met iemand discussieert over een belangrijke kwestie. Als dat polariseert kan het heel vervelend worden.
Gelukkig kun je daar iets aan doen. In de SIRE-campagne Verlies elkaar niet als polarisatie dichterbij komt geven ze volgende advies, namelijk ‘accepteer dat we nou eenmaal verschillen.’
Dat klinkt makkelijk maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog vertel ik je daar alles over.
De kracht van verschillen
Dat we allemaal verschillen is juist zo krachtig. Er komen vaak mooie dingen uit een samenwerking van heel uiteenlopende type mensen.
Wat zou het resultaat zijn als iedereen hetzelfde werk deed?
Stel dat een projectteam slechts uit projectleiders zou bestaan zonder analisten en ontwikkelaars. Dan zouden er alleen projectplannen worden gemaakt en zou er niemand zijn om die plannen uit te voeren. Of een organisatie heeft alleen accountmanagers in dienst en geen controllers. Dan worden er misschien veel producten verkocht maar is het nog maar de vraag of er wel winst is.
En hoe zou de werksfeer zijn als er alleen behoefte was aan competitie en resultaat en niet aan plezier en groei?
Het zou helemaal niet werken als iedereen hetzelfde zou zijn. We hebben namelijk baat bij verscheidenheid. We moeten die diversiteit accepteren. Juist wanneer samenwerken en samenleven lastiger wordt.

Iedereen wil het goede
Accepteren betekent erkenning geven aan het anders-zijn, elkaar daar ruimte in geven én vertrouwen hebben dat de ander net als jij goede intenties heeft.
Iedereen wil immers bijdragen aan het geheel en is betrokken bij of bezorgd over wat er speelt. En dat uit zich bij iedereen op een andere manier.
De een reageert misschien emotioneel terwijl de ander veel rationeler blijft. De een ziet iets als positief waar de ander alleen bezwaren heeft.
Daaraan ten grondslag liggen behoeften die niet iedereen met elkaar deelt. De een wil bijvoorbeeld kwaliteit en heeft meer tijd nodig. Voor de ander moet het nú klaar zijn want goed is goed genoeg.
Waarom moet iemand het net zo zien zoals jij? Waarom moet jij het zien zoals de ander? Iedereen is vrij en niemand heeft de wijsheid in pacht.
Kijk kritisch naar jezelf
Dat iemand anders aankijkt tegen een probleem dan jij is geen probleem op zich. Dat wordt het pas als je elkaar als een probleem gaat zien.
Zie de mening van de ander daarom niet als een afwijzing van jou of als diens kortzichtigheid of domheid maar als een aanvulling op jouw zienswijze. Zo kan er iets moois ontstaan.
Ook al ben je het grondig met elkaar oneens: houd de sfeer goed, dat versterkt de relatie!
Accepteren betekent dat je het goede in de ander blijft zien. En dat je kritisch naar je eigen houding blijft kijken. Daarmee is accepteren van de ander dus ook de kunst van het naar binnen kijken bij jezelf.
5 tips
5 Tips die je helpen om de ander te accepteren:
- wees bewust hoe je over de ander denkt
- vertrouw op de goede intenties van de ander
- zie de ander als gelijke met slechts een andere mening
- oordeel positief over de ander
- waardeer de ander voor diens betrokkenheid en zorg
Blogserie
Wil je ook leren beter om te gaan met meningsverschillen?
Lees dan meer over de training Grote meningsverschillen oplossen. In deze training leer je de juiste stappen die voorkomen dat grote meningsverschillen uit de hand lopen.