Openheid maakt indruk
Een discussie waarin je het erg met elkaar oneens bent ontspoort vaak heel geleidelijk tot een conflict. Naarmate de frustraties toenemen volgen de verwijten en beledigingen elkaar beetje bij beetje op. Soms zelfs zover dat je echt ruzie krijgt en je een hekel aan de ander gaat krijgen.
Als een discussie zo escaleert voelt dat natuurlijk heel erg naar. Zeker als je samen in een team zit en moet samenwerken of als het iemand is waar je veel om geeft. Want eigenlijk wil je dit helemaal niet, je wil dat het geruzie stopt. Maar hoe doe je dat dan? Het lijkt soms onmogelijk om de discussie nog te stoppen, want hoe meer je zegt hoe erger de ruzie lijkt te worden.
Maar hoe doe je het dan wel goed? Eigenlijk is het heel simpel, namelijk door te benoemen hoe de onenigheid jou persoonlijk raakt. In deze blog vertel ik jou hoe je dit kunt benoemen.

Jouw gevoel is van jou
Niet elke onenigheid raakt ons overigens persoonlijk. Dat hangt af van onze relatie met de ander. Is het iemand waar we verder geen banden mee hebben dan zal het ons ook niet zoveel doen.
Anders is het wanneer we met een vriend of collega of familielid in de clinch liggen. Dan voelt het vaak heel erg onprettig.
Wist je trouwens dat jouw emoties niet door de ander worden veroorzaakt? Ze komen namelijk voort uit jouw behoeften.
Stel, jij hebt bijvoorbeeld behoefte aan harmonie en flow als je met je collega samenwerkt. Krijg je daarentegen gedoe dan voel je misschien boosheid, teleurstelling of zelfs verdriet.
Maar stel dat jij uitdaging en competitie in je werk heel belangrijk vindt. Dan zal wat turbulentie je waarschijnlijk niet zo gauw van je stuk brengen. Sterker nog dat voelt best lekker.
Al triggert het gedrag van de ander onze gevoelens, de ander is nooit schuldig aan onze gevoelens. Toch geven we de ander graag de schuld van het veroorzaken van onze emoties. En daarmee jagen we de ander – misschien wel onbedoeld – de kast op.
Spreek je gevoel uit!
Als je wilt dat het geruzie stopt kun je beter vanuit jezelf spreken. Je kunt beter zeggen wat het met jou doet en niet wat de ander verkeerd doet. Dan voelt de ander zich niet aangevallen.
Wanneer je zegt hoe vervelend je het vindt om zo tegenover elkaar te staan, dan komt dat open en eerlijk over. Hierdoor zal de ander eerder betrokken reageren en zal de sfeer ontspannen.
Dus spreek je uit en zeg dat jij een vervelend gevoel hebt omdat je mist wat jij zo belangrijk vindt.
Ik geeft je twee voorbeelden hoe je dit kunt doen:
- Zeg als je steeds wordt onderbroken het volgende:
Dit gehakketak frustreert me omdat ik graag wil dat we elkaar laten uitspreken. Wat doet dit met jou? - Zeg als je steeds beledigingen naar je hoofd krijgt het volgende:
Ik voel mij verdrietig als ik je dit hoor zeggen omdat ik graag wederzijds respect wil. Hoe is dit voor jou om te horen?
Uiteraard zijn dit mijn woorden en die voelen voor jou misschien gek of ongemakkelijk. Voel je daarom helemaal vrij om je uit te drukken zoals je zelf wilt. Zoek voor jezelf de juiste woorden en speel er gewoon eens mee.
Jouw openheid maakt indruk
In mijn trainingen hoor ik deelnemers regelmatig zeggen dat ze zich extra kwetsbaar voelen als ze hun gevoel uitspreken.
Maar geloof me, juist als je eerlijk uitspreekt wat je voelt komt dat heel krachtig over. Je bent juist ongelooflijk moedig als je je kwetsbaarheid durft te tonen en het risico van afkeuring durft aan te gaan.
Dus blijf bij jezelf want dat maakt indruk op de ander!
Zeg dat het je raakt in drie stappen
- Zeg hoe je je voelt en dat je dat vervelend vindt
- Benoem wat je belangrijk vindt
- Vraag om een reactie
Blogserie
Deze blog is onderdeel van mijn blogreeks Verlies elkaar niet als polarisatie dichterbij komt waarin ik een verdieping geef op de gelijknamige campagne van SIRE.
Wil je ook leren beter om te gaan met meningsverschillen?
Lees dan meer over de training Grote meningsverschillen oplossen. In deze training leer je de juiste stappen die voorkomen dat grote meningsverschillen uit de hand lopen.te