Welles-nietes
De sfeer prettig houden als je het met elkaar oneens bent is niet zo makkelijk. Zo herinner ik me een etentje thuis bij Anneke, een ex-collega van mijn vrouw. Terwijl mijn vrouw en Anneke herinneringen ophaalden en de grootste lol hadden, praatten haar partner Rutger en ik wat over koetjes en kalfjes.
Gemoedelijk was het. Tot Rutger en ik de stand van het land gingen bespreken. Hij ergerde zich aan al die werklozen die te lui zijn om te werken. Daar betaalde hij geen belasting voor, de verzorgingsstaat was dan ook een fiasco. Ik zag dat heel anders. De meeste mensen willen wel werken maar krijgen geen baan, en die moeten steun krijgen.
Daarmee waren de posities bepaald. Wat volgde was een verhitte welles-nietes-discussie.
Die avond kwamen we er met elkaar niet meer uit. Terugdenkend voel ik mij door het gehakketak zeer ongemakkelijk over die ontmoeting terwijl ik juist hoopte op een gezellig avondje.
Het kan ook anders weet ik nu. Je kunt leren om volledig van mening te verschillen en tegelijk de sfeer goed te houden. Als je je maar bewust bent van je valkuilen en het gesprek anders insteekt. Hoe dan, vraag jij jezelf misschien af? In deze blog lees je drie tips hoe je een groot meningsverschil kunt hebben en toch de relatie goed houdt.
Geruzie

Achteraf bezien weet ik dat ik in een veelvoorkomende valkuil viel. Tijdens onze discussie wilde ik Rutger overtuigen. Hij zag het helemaal fout en hoe ik het zag was goed vond ik.
“Wat een onzin! Hoe kun je zoiets nou beweren?” In het heetst van de strijd heb ik er zoiets uitgeflapt omdat ik teveel geloofde in mijn eigen waarheid. Dan snap ik dat hij zich misschien aangevallen of gekleineerd voelde en zich daarom steeds meer ging verzetten. Want zeg nou eerlijk: wie vindt het fijn om een mening opgelegd te krijgen?
Nee dus, volgens hem zag hij het goed en was ik een naïeveling. Zo ontstond door elk argument en tegenargument steeds meer een sfeer van geruzie. Daar zaten we aan tafel: tegenover elkaar met verbeten gezichten, rode konen en steeds luidere stemmen.
Zo kun je dus beter niet omgaan met meningsverschillen. Maar hoe dan wel?
Ideeën en ervaringen uitwisselen
Iedereen is anders. Wel delen we dezelfde behoeften en waarden maar onze normen kunnen verschillen. Van persoon tot persoon en voor elk individu van tijd tot tijd. Zo vindt bijvoorbeeld vrijwel elk mens de vrijheid van meningsuiting belangrijk. Dat is de gemeenschappelijke waarde. Maar de norm verschilt: bij de een ligt de grens waar een ander zich gekwetst voelt terwijl iemand anders vindt dat hij mensen best mag wakkerschudden.
Een meningsverschil biedt de mogelijkheid om de ander en jezelf beter te leren kennen. Een mening zegt namelijk niet wat iemand is: goed of slecht, links of rechts, dom of slim. Het zegt wat diegene op dat moment belangrijk vindt en waar diens grens ligt.
Waar komt dat vandaan? Wat zit daar achter? Wat zegt het verschil in opvattingen over jou? Wat kan je ervan leren? Een goed gesprek onthult de ideeën en ervaringen, behoeften en waarden en normen die schuil gaan achter een scherpe mening. Drie tips die je kunt toepassen als je het ergens met elkaar oneens dreigt te worden:
- kies de juiste intentie
- vraag en vraag door
- stel je mening uit
Tip 1. Kies de juiste intentie
Ga het gesprek in met de intentie om de ander te begrijpen i.p.v. te overtuigen. Dat doe je door jezelf open te stellen voor alles wat de ander zegt en doet. Het draait erom dat je eerst het standpunt de ander helemaal duidelijk krijgt en dan pas je eigen punt inbrengt. Het effect daarvan op de sfeer van het gesprek en hoe de ander het beleeft is enorm positief.
Een gesprek dat je insteekt met de bedoeling de ander te begrijpen zal zich vanzelf ontwikkelen naar een sfeer van openheid, ontspanning en vertrouwen.
Tip 2. Vraag en vraag door
Stel vragen in plaats van met tegenwerpingen te komen. En zet daarbij je empathisch vermogen vol aan, leef je helemaal in in de ander zijn situatie.
Empathisch luisteren geeft ruimte aan de ander om zich uit te drukken en nuanceringen te vinden. Misschien krijg je daardoor zelf ook verrassende nieuwe inzichten! Let wel op dat je niet alsnog met tegenargumenten komt na een antwoord maar vraag door. Of dat je strikvragen stelt om de ander te beïnvloedden.
Als je oprecht geïnteresseerd vragen stelt zal de ander zich veilig gaan voelen en vertrouwen in je krijgen (of houden). En misschien zelfs dankbaarheid voor de interesse die je voor hem of haar toont.
Tip 3. Stel je mening uit
Wacht met het geven van je mening totdat je de ander helemaal begrijpt. En dat weet je pas als diegene laat merken zich door jouw begrepen te voelen!
Als de ander dat aangeeft dan kun je ervan uitgaan dat hij/zij nu ook open staat voor jouw mening. Want voor wat hoort wat.
Wil je leren beter omgaan met meningsverschillen?
Geef je dan op voor de training Grote meningsverschillen oplossen. Hier krijg je nog meer tips en leer je de juiste stappen om goed te reageren op ongemakkelijke meningen.